Arco: verantwoordelijken moeten duidelijkheid scheppen

Door Peter Dedecker op 2 juni 2016, over deze onderwerpen: ACW-schandaal, Financiën, Justitie

Een waarborgregeling voor financiële coöperatieven zoals Arco is in strijd met de grondregels van de Europese Unie: zo luidt het advies van de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Dat advies is weliswaar niet bindend, maar wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen wel gevolgd door het Europees Hof, dat de definitieve beslissing neemt. “Voor de coöperanten is een bijdrage van andere partijen dan de overheid de enige vorm van vergoeding die niet betwist zal worden”, stelt Kamerlid Peter Dedecker, die de Arco-affaire op de voet volgt en er zelfs een boek over schreef.

Voor Dedecker komt het advies allerminst als een verrassing: “Ik heb steeds gezegd dat de waarborgregeling van de vorige regering kaduuk en onhoudbaar was. Ook de toenmalige gouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene, waarschuwde daar op voorhand al voor. Dat wordt nu opnieuw bevestigd.”

Klaarheid scheppen

Niet alleen de Europese Commissie, ook gedupeerden van andere financiële instellingen betwisten de vergoeding van de Arco-coöperanten met belastinggeld. “De enige vergoeding aan de coöperanten die het Europees Hof niet zal betwisten, is deze die de verantwoordelijken zelf betalen, met name het ACW en aanverwante instellingen”, meent Dedecker. “Vorige maand stelde ACW-voorzitter Develtere dat het ACW daartoe bereid is. Het heeft daartoe ook de middelen. Ik roep hen daarom nogmaals op om klaarheid te scheppen over hun bijdrage aan de schadevergoeding en een einde te maken aan de onzekerheid voor de coöperanten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is