Starterjobs

Wim Van der Donckt is vooral tevreden met de uitvoering van de starterjobs in de arbeidsdeal:  “Het akkoord biedt een krachtige impuls voor de kans op werk voor jonge laaggeschoolde werkzoekenden zonder ervaring.” Zo daalt het bruto minimumloon zonder dat de jonge werknemer netto loon inlevert, dankzij een compensatie door de werkgever. %. “Een win-win voor de jongere werknemer en de werkgever,” meent Wim Van der Donckt.

Uitbreiding fiscaal voordelige overuren

Daarnaast worden de fiscaal voordelige overuren uitgebreid. Vandaag zijn betaalde overuren relatief duur voor de werkgevers, ze betalen hiervoor 50 tot 100 procent overloon. De werkgever kan die kost deels fiscaal recupereren tot 130 overuren per jaar. Dat wordt verruimd tot 184 overuren per jaar. Een goede zaak, vindt kamerlid Jan Spooren: “Naast de activering van werklozen en inactieven is ook een hoger arbeidsvolume van wie reeds werkt een deel van de oplossing voor de krapte op onze arbeidsmarkt.”

Hoger minimumpensioen

Ook het optrekken van de minimumpensioenen stelt Jan Spooren tevreden. “In totaal werden de minimumpensioenen na een volledige loopbaan deze legislatuur verhoogd met 11,6 procent voor werknemers en +18 procent voor zelfstandigen. Deze stijging is twee tot drie keer hoger dan tijdens de regering Di Rupo”, besluit Kamerlid Spooren.