App moet Integrale Jeugdhulp vereenvoudigen

Door Lorin Parys op 15 oktober 2015, over deze onderwerpen: Welzijn, Minderjarigen
App moet Integrale Jeugdhulp vereenvoudigen

De N-VA wil het aanvraagformulier voor Integrale Jeugdhulp, het beruchte en complexe A-document, drastisch vereenvoudigen door het in een app te gieten. Daarom stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys een ‘hackathon’ voor, een marathonworkshop waarbij kleine teams van gebruikers en app-ontwikkelaars op één weekend tijd een creatieve oplossing proberen te vinden.

Een complexe administratie en de tijd die nodig is om het A-document in te vullen, waren twee pijnpunten bij de evaluatie van Integrale Jeugdhulp. “Een app zou niet enkel het aanvraagformulier korter en gebruiksvriendelijker moeten maken, het moet er ook voor zorgen dat elke hulpverlener eender waar een A-document kan invullen”, stelt Lorin Parys. “Daar zit enorme winst in voor alle kinderen en jongeren die we binnen Integrale Jeugdhulp willen helpen.”

Om dat te bereiken wil Parys een beroep doen op de creativiteit in Vlaanderen. Een hackathon bewees in het verleden al zijn nut, toen studenten voor de VDAB De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) is een Vlaamse overheidsdienst die vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samenbrengt, bemiddelt voor werkzoekenden en hen naar werk begeleidt via een traject op maat. In het kader van de zesde staatshervorming werd ook de controle en sanctionering van werkzoekenden, een vroegere RVA-bevoegdheid, in 2016 een taak van de VDAB. De Waalse tegenhanger van de VDAB is Forem en de Brusselse Actiris. VDAB een applicatie ontwikkelden die werkzoekenden makkelijk naar knelpuntberoepen oriënteert. Het parlementslid hoopt dat ook voor Integrale Jeugdzorg een creatieve oplossing uit de bus kan komen. Want minder administratie betekent meer zorg. De minister van Welzijn reageerde alvast positief en laat het idee onderzoeken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is