Andere politiezone na gemeentefusie

Door Koenraad Degroote, Christoph D'Haese, Koen Metsu op 15 maart 2018, over deze onderwerpen: Lokale overheid, Politie

Vlaamse gemeenten kunnen voortaan uit hun politiezone stappen en zich aansluiten bij een andere. De zogenaamde defusie is een noodzakelijk gevolg van de samensmelting van enkele Vlaamse gemeenten op januari 2019. Ook de samenvoeging van verschillende politiezones wordt mogelijk. Volgens Kamerleden Koenraad Degroote, Christoph D’Haese en Koen Metsu kan zo een vlotte dienstverlening aan de bevolking gegarandeerd blijven.

Divers beleid

Defusie moet voorkomen dat gemeenten noodgedwongen in een politiezone zitten die om praktische, culturele of demografische redenen een te divers beleid vereist. “Tot voor kort maakte geen enkele gemeente gebruik van defusie. Maar de samenvoeging van gemeenten noodzaakt sommigen onder hen om uit hun bestaande politiezone te stappen”, legt Kamerlid Christoph D’Haese uit. Koenraad Degroote treedt hem bij: “We willen dat de nieuwe politiezones gelijktijdig met de nieuwe gemeenten van start kunnen gaan.”

Ook defusie voor de brandweer

De brandweer volgt het voorbeeld van de politie. Gemeenten kunnen uit een brandweerzone treden en instappen in een andere. “De unieke situatie van de gemeentefusies dreigde de brandweerzones voor praktische problemen te stellen. Nu maken we herschikkingen in het brandweerlandschap mogelijk”, zegt Kamerlid Koen Metsu. Op 1 januari 2019 gaan vijftien Vlaamse gemeenten op in zeven nieuwe.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is