Alle leerlingen mogen opnieuw 5 dagen naar school op 1 september

“Het uitgangspunt is en blijft het garanderen van het recht op leren van elke leerling. Dat recht willen we maximaal beantwoorden door les in de klas, gegeven door de leerkracht.” Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts beslist in samenspraak met het onderwijsveld en de experten tot een volledige, vijfdaagse schoolweek voor het kleuter, lager en secundair. De kleurcodes worden aangepast om die volledige schoolweek voor het secundair mogelijk te maken.

Code geel verstrengd voor secundair

Het nieuwe schooljaar start onder code geel, wat neerkomt op een volledige schoolweek. Ook voor het secundair, al wordt daar wel verstrengd. Meer bepaald op het vlak van de mondmaskerplicht, de toegang van derden tot de onderwijsinstelling en de extra-murosactiviteiten . Volgens minister Weyts weegt de beperkte epidemiologische impact van de ene schoolvrije dag op woensdag onvoldoende op tegen de organisatorische en pedagogische neveneffecten.

Code oranje enkel voor acute coronasituatie

Code oranje wordt eveneens aangepast voor de eerste graad van het secundair. Die leerlingen kunnen ook in geval van code oranje de volle vijf dagen naar school. Voor de andere graden betekent code oranje dat de leerlingen maar de helft van de onderwijstijd naar school kunnen. Alle scholen starten in code geel. Enkel in gemeenten met een acute pandemiesituatie kan worden overgeschakeld naar code oranje.

Oproep tot burgerzin in belang van kinderen

Minister Weyts doet een maatschappelijk appel aan iedereen om zich zo strikt mogelijk te houden aan de geldende coronamaatregelen, zodat onze kinderen naar school kunnen blíjven gaan. “Zij hebben al te zeer geleden onder crisis. Tijd dat ze voorrang krijgen, nu meer dan ooit.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is