In scholen waar de keuzevrijheid rond de cursus godsdienst of niet-confessionele zedenleer bestaat, met name het OVSG, het Provinciaal Onderwijs en het GO!, mogen leerlingen gewettigd afwezig zijn om de feestdag te beleven die inherent is aan de door de grondwet erkende levensbeschouwelijke overtuiging. De afwezigheden moeten vooraf door de ouders of door de meerderjarige leerling aan de school gemeld worden. Daarnaast maakt een leerling ook een keuze over de levensbeschouwing die bepaalt welke levensbeschouwelijke vakken hij op school volgt. Die keuze heeft echter geen enkele link met de gewettigde afwezigheden.

Aanpassen van omzendbrief noodzakelijk

“Door deze bepaling uit de omzendbrief die de afwezigheden in het secundair onderwijs regelt en door de bepalingen uit de grondwet kunnen leerlingen in het officieel onderwijs ook afwezig zijn op feestdagen van een religie die zij niet gekozen hebben”, zo stelt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls.

“Er zijn gevallen bekend, onder meer in het GO!, van leerlingen die de ene keuze hebben gemaakt inzake levensbeschouwelijk onderricht maar wel een afwezigheid aanvragen voor het beleven van een feestdag van een andere religie - wat niet kan worden geweigerd. De minister van Onderwijs stelt dat hier weinig aan te doen is, maar ik stel toch voor om de omzendbrief aan te passen zodat men enkel gewettigd afwezig kan zijn op feestdagen van die religie die men gekozen heeft en waarvan men ook de lessen bijwoont”, besluit Koen Daniëls.