Het is voor de N-VA onbegrijpelijk dat iemand die nog kan werken, voortijdig wordt afgeschreven voor de arbeidsmarkt in eender welke sector. In een moderne arbeidsmarkt worden mensen geheroriënteerd naar jobs die ze wel nog aankunnen.

Van der Donckt legt uit: “Het is niet omdat je bijvoorbeeld een burn-out hebt gehad of kampt met rugproblemen dat je zo snel permanent arbeidsongeschikt moet worden verklaard. Je kan perfect mensen re-integreren in een andere job en dat zelfs bij een andere werkgever.  Desnoods met de nodige omscholing of bijscholing. Toen wij dit voorstel op de tafel van de vorige regering legde, was cd&v tegen. Nu ze in een regering met de PS zitten, zien ze ineens licht. Dat is op zijn minst opmerkelijk”, vervolgt het Kamerlid.

Vage hervormingsvoorstellen

Eerder dit jaar kwam de federale regering met enkele vage hervormingsvoorstellen. Het idee was toen niet om het ziektepensioen af te schaffen maar de toegang te verstrengen. Er zouden voortaan bewijzen van pogingen tot re-integratie moeten worden voorgelegd vooraleer de procedure tot ziektepensioen op te starten. Omwille van de vaagheid kon de regering er zelfs geen budgettaire effecten voor berekenen.

Bondgenoot

Wim van der Donckt besluit: “We zijn verheugd dat we met cd&v voortaan een bondgenoot hebben in het afschaffen van het ziektepensioen. Maar we hopen ook dat ze de daad bij het woord voegen en dit op tafel leggen van de federale regering. Misschien krijgen we dan toch nog een duurzame arbeidsmarkthervorming die onze werkzaamheidsgraad richting 80 procent kan stuwen?”