“Van het totale gezondheidsbudget gaat er nu al maar zes procent naar geestelijke gezondheidszorg”, klaagt Kamerlid Renate Hufkens aan. “Elke verdere afbouw is onaanvaardbaar in een sector waar de nood nooit hoger was, getuige de ellenlange wachtlijsten. Door nu te gaan besparen in die daghospitalisatie komen heel wat jongeren en zorgverleners in de kou te staan.”

Vlaams beleid niet ondermijnen

Met haar beleid ondergraaft De Block bovendien de eerder geleverde Vlaamse inspanningen, waarbij het aantal residentiële bedden stilaan werd omgevormd ten voordele van de daghospitalisatie. Dat systeem speelt beter in op de psychische noden van kinderen van nu: overdag krijgen ze therapeutische ondersteuning en behandeling, ‘s avonds kunnen ze naar huis terug. Op die manier is daghospitalisatie ook toegankelijker dan residentiële zorg.

“De bevoegdheidsverdeling inzake geestelijke gezondheidszorg is een ingewikkeld kluwen en zorgt voor kafkaiaanse toestanden als deze. Vlaanderen moet het beleid concretiseren, maar de federale regering kan dit zomaar ondermijnen door haar financieringsmodellen”, hekelt Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw. “Beter zou zijn dat ook Vlaanderen hier zijn verantwoordelijkheid volledig autonoom kan nemen.”