Activering via OCMW's werkt: al bijna duizend mensen met tijdelijke werkervaring

Door Axel Ronse op 13 april 2017, over deze onderwerpen: Economie, Werk zoeken en werkloosheid, Activering, Verandering

Sinds dit jaar kunnen personen die zich aanmelden bij het OCMW een traject naar werk volgen in het kader van de tijdelijke werkervaring. Werkzoekenden en leefloongerechtigden die door een gebrek aan werkervaring en arbeidsattitudes niet onmiddellijk aan de slag kunnen in het reguliere arbeidscircuit, doen op die manier toch de nodige werkervaring op en verwerven nieuwe competenties. “De eerste cijfers tonen aan dat het plan-Muyters werkt”, laat Vlaams Parlements Axel Ronse weten: “Sinds het bestaan van het systeem zijn in totaal al 956 personen in zo’n traject gestapt via hun lokale OCMW. Met 445 trajecten - bijna de helft - spant het OCMW van Antwerpen daarbij de kroon.”

“Zo kort na de opstart zijn deze cijfers alvast zeer positief, met bijna duizend nieuwe opgestarte projecten in twee maanden tijd”, stelt Ronse. “In het nieuwe systeem staat de persoon dan ook centraal en is maatwerk een absolute voorwaarde om successen te boeken. Maar dat maatwerk vraagt ook een intensieve begeleiding en opvolging. Het OCMW is daarbij een logische en ideale partner voor ons beleid.” Dat OCMW schat het profiel in van de werkzoekende en bekijkt samen met hem of haar welke werkleerplek of andere actie geschikt is als volgende stap in zijn traject. Daarom volgen de betrokken OCMW-medewerkers een opleiding bij de VDAB.

Reëel engagement, reële kansen

In liefst negentig gemeenten zijn dergelijke trajecten al opgestart. De meest actieve OCMW’s, naast dat van Antwerpen, vind je in de centrumsteden Gent (70), Hasselt (29), Aalst (24), Brugge (21) en Mechelen (20). "In het verleden leidden trajecten vaak tot een teleurstellend resultaat: de werkloosheid”, zegt Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau. “Wij vragen engagement van onze klanten, maar bieden ook reële kansen op verdere opleiding of tewerkstelling." Dat laatste is ook het uiteindelijke doel van de tijdelijke werkervaring. “Meer dan ooit moeten we het beschikbare talent activeren en bovendien is werk de beste bescherming tegen armoede”, besluit Ronse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is