De werkachterstand voor DVZ is ondertussen opgelopen tot een duizelingwekkend totaal van 13.590 dossiers. “De regering-De Croo pompte dit jaar opnieuw miljoenen extra euro’s in de asieldiensten en tóch raakt de dossierachterstand niet ingehaald. Dat kan toch niet?”, reageert Kamerlid Theo Francken.

Verantwoorden in parlement

Hij verwijst daarbij opnieuw naar de federale begroting die nog steeds bloedrood kleurt. “Belastinggeld door ramen en deuren blijven gooien zonder zichtbaar resultaat is in deze tijden niet te verantwoorden. Ik vraag dus met aandrang dat staatssecretaris de Moor en de asieldiensten zich komen verantwoorden in het parlement.”

Meer middelen, toch meer achterstand

Voor Francken is de maat dus vol: “Oplopende administratieve achterstand in asielzaken is geen louter cijfermatig gegeven. De impact is enorm: achterstand verlengt de asielprocedure en daardoor het verblijf van asielzoekers in de opvang, waardoor er onvoldoende plaatsen vrijkomen voor nieuwe asielzoekers. Dat is nochtans dé belangrijkste verklaring voor de huidige opvangcrisis, want het aantal opvangplekken zelf ligt historisch hoog. Keer op keer vraagt de regering meer middelen en personeel voor de asieldiensten, keer op keer dikt de achterstand verder aan.  Zo rijd je het asielsysteem zelf in de gracht.”

Francken diende een wetsvoorstel in dat de opvangrechten aanscherpt tot de Europese minima, maar dat werd weggestemd. “Onbegrijpelijk.”