Aantal thuisslachtingen met drie kwart gedaald

Door Yoleen Van Camp op 30 augustus 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
Varkentjes

Het aantal dieren dat thuis wordt geslacht door particulieren, is op vijf jaar tijd met drie kwart gedaald: van 19.135 dieren in 2012 tot 5627 in 2016. Het gaat vooral om schapen en varkens, en in mindere mate om geiten. Thuisslachtingen zijn alleen toegestaan voor verbruik door het eigen gezin. En behalve voor konijnen en pluimvee moeten ze altijd worden aangemeld bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en bij de gemeente.

De daling van het aantal thuisslachtingen is opvallend, omdat de slachtreglementering in Vlaanderen de voorbije jaren grondig is veranderd. Zo heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren vanaf 2015 verboden. "Toch zien we in de cijfers van 2015 en 2016 geen nieuwe piek in het aantal thuisslachtingen", merkt Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch tevreden op. "Dat geeft goede hoop dat dit aantal ook niet zal stijgen, wanneer onverdoofd slachten vanaf 2019 volledig wordt verboden in Vlaanderen."

Ritueel slachten streng verboden

“De wet is al jaren duidelijk over thuisslachtingen: het moet onder verdoving”, benadrukt Kamerlid Yoleen Van Camp. “Thuis slachten is dus geen alternatief voor wie onverdoofd wil slachten”, luidt haar besluit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is