Aantal pv’s voor bouwmisdrijven gehalveerd

Door Wilfried Vandaele op 4 maart 2016, over deze onderwerpen: Ambtenaren, Lokale overheid

Het aantal processen-verbaal voor bouwinbreuken is spectaculair gedaald sinds 2014. Het aantal stakingsbevelen en stilleggingen van bouwwerkzaamheden is op twee jaar tijd zelfs gehalveerd. Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele betwijfelt echter dat het aantal bouwinbreuken op zich is gedaald. Hij vraagt de bevoegde minister dan ook naar correcte cijfers van de 243 gemeentelijke en 40 Vlaamse ambtenaren die hiervoor bevoegd zijn.

Voor bouwwerken is een Vlaamse vergunning nodig. Wie zondigt tegen de bepalingen in die vergunning, begaat een bouwovertreding. Tussen 2009 en 2013 waren dat er jaarlijks ongeveer 2900. Maar in 2014 en 2015 daalde dat aantal plots naar respectievelijk 2117 en 1616.

“De Vlaamse overheid kiest er uitdrukkelijk voor om de gemeente meer vertrouwen en meer bevoegdheden te geven”, stelt Vandaele. “Maar de gemeenten moeten dan wel doen wat van hen verwacht wordt. De cijfers lijken erop te wijzen dat de gemeenten vele bouwmisdrijven gewoon door de vingers zien. Dat is niet correct tegenover de mensen die zich wel aan de regels houden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is