500 laptops voor de kwetsbare leerlingen

Door Matthias Diependaele, Ben Weyts op 8 april 2020, over deze onderwerpen: Gelijke kansen, Coronacrisis
laptop kinderen

Het departement Financiën en Begroting, de Vlaamse Belastingdienst en de Vlaamse ministerkabinetten schenken in totaal 500 laptops aan kwetsbare leerlingen. Ze reageren daarmee op de oproep om 10.000 laptops te verzamelen voor kinderen die thuis geen computer hebben. Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele wil de laptops nog deze paasvakantie leveren. Ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts reageert enthousiast. “Vlaanderen moet zich nu van zijn warmste kant laten zien.”

Oproep om 10.000 laptops te verzamelen

Door corona zitten bijna alle Vlaamse leerlingen noodgedwongen thuis. Via digitale platforms krijgen ze taken aangeboden. Maar niet alle kinderen hebben thuis een computer. Om de meest kwetsbare kinderen toch de kans te geven om voor school te werken terwijl ze thuis zitten, lanceerden Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, DigitalForYouth.be en de Koning Boudewijnstichting een tijdje geleden een oproep om 10.000 laptops te verzamelen voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs die thuis geen computer hebben. De oproep viel niet in dovemansoren.

Vlaamse administratie neemt ‘hartverwarmend’ initiatief

“Het departement Financiën en Begroting en de Vlaamse Belastingdienst hadden nog heel wat ‘oude’ laptops liggen. Die laptops voldeden niet meer aan de vereisten van een slanke en efficiënte overheid, maar kunnen wel nog ingezet worden voor ‘dagelijks gebruik’ en dus ook voor schoolwerk”, vertelt minister Diependaele. “Ik ben heel trots op het departement Financiën en Begroting en de Vlaamse Belastingdienst om met zo’n hartverwarmend initiatief voor de dag te komen. Alle beetjes helpen.” 

Ministerkabinetten springen op de kar

De Vlaamse ministerkabinetten springen mee op de kar: ook zij voorzien een reeks laptops voor de meest kwetsbare gezinnen. “Normaal hebben we tijd genoeg om die te resetten alvorens we de laptops een nieuwe bestemming geven, maar nu is het toch alle hens aan dek”, laat minister Diependaele weten. “De IT-dienst van de Vlaamse Regering is nu bezig met alle laptops schoon te maken. In totaal voorzien we een 500-tal laptops voor de kinderen, die we deze paasvakantie nog willen bezorgen.”

Kwetsbare leerlingen aan boord houden

“Vlaanderen moet zich nu van zijn warmste kant laten zien”, besluit Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Ik ben blij dat ook de Vlaamse overheid een steentje bijdraagt. Het is cruciaal dat we nu zeker ook leerlingen uit sociaal kwetsbare milieus aan boord houden. Een computer in huis is in deze moeilijke tijden een bijna onmisbaar leerinstrument. Wie thuis blijft om anderen te beschermen, mag niet helemaal afgesneden zijn van de rest van de klas en de rest van de wereld.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is