30.000 registraties, 80 procent gesteriliseerd: Ben Weyts’ kattenplan werkt

Door Ben Weyts op 23 augustus 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
Kat

“Wie zijn kat graag ziet, laat die steriliseren.” Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts is tevreden: ruim 80 procent van de 30.000 katten die in de eerste helft van dit jaar werden geregistreerd in de kattendatabank is gesteriliseerd. “Deze cijfers tonen dat de meeste katteneigenaars begaan zijn met het welzijn van hun dier”, zegt minister Weyts, die echter ook vaststelt dat er nog altijd te veel katten in een asiel belanden.

Kattenplan: registratie en sterilisatie

De voorbije regeerperiode lanceerde Ben Weyts zijn kattenplan. Sinds november 2017 moeten katten geregistreerd worden in de kattendatabank. En sinds april 2018 moeten katten verplicht gesteriliseerd worden voor ze vijf maanden oud zijn. “Als er te veel katten geboren worden, dan belanden veel van die diertjes vroeg of laat op straat of in het asiel. Elk jaar worden er zo ook duizenden katten geëuthanaseerd, jammer genoeg”, zegt de Vlaamse Dierenminister.

30.000 registraties

Het kattenplan werpt zijn vruchten af, zo blijkt. In de eerste helft van dit jaar zijn er 29.583 katten geregistreerd in de kattendatabank. Gemiddeld werden de katten geregistreerd toen ze 83 dagen (12 weken) jong waren. Dat is de wettelijke leeftijd. Katteneigenaars volgen bovendien de sterilisatieverplichting goed op. Ruim 80 procent van de geregistreerde katten was al gesteriliseerd.

Nog veel katten in asiel

“Sterilisatie is goed voor de gezondheid van de kat. Registratie vergroot de kans op een hereniging als het diertje eens verloren loopt. Maar toch weten we dat nog niet alle eigenaars de regels opvolgen, want na elk kattenseizoen belanden er nog altijd zeer veel dieren in een asiel. Dat zal enkel stoppen als eindelijk alle eigenaars doen wat goed is voor hun dier en steriliseren”, besluit Ben Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is