18 procent meer agenten in Wallonië dan in Vlaanderen

Door Ben Weyts op 3 december 2013, over deze onderwerpen: Politie

Om onverklaarbare, tenzij politieke, redenen heeft Wallonië nu al 18% lokale agenten meer dan Vlaanderen. De kloof wordt alsmaar groter. N-VA-Kamerlid Ben Weyts eist dat die verschillen nu eindelijk eens worden weggewerkt. Weyts berekende dat het aantal lokale politieagenten in ons land tussen 2007 en 2011 toenam met 3,5 procent of bijna 1.000 eenheden.

Wallonië telt per inwoner aanzienlijk meer politieagenten dan Vlaanderen. De verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië zijn onverklaarbaar. Franstalige politici verwijzen ter verantwoording meestal naar de grotere oppervlakte van Wallonië. Niet echt overtuigend. 

"Luxemburg heeft per hoofd van de bevolking meer lokale agenten dan Vlaams-Brabant, terwijl er in Vlaams-Brabant drie keer meer criminele feiten worden vastgesteld", stelt de N-VA’er uit Beersel verbaasd vast.

Wie betaalt?

Weyts wijst er op dat al die lokale politieagenten niet alleen betaald worden door de gemeenten maar ook, en in veel zones minstens voor de helft, door de federale overheid. En dus is het vooral de Vlaamse belastingbetaler die opdraait voor de meerkost van het grote aantal Waalse politieagenten, niet de Waalse gemeenten zelf. Bij de grote politiehervorming na de affaire-Dutroux werden de oude scheeftrekkingen bestendigd. De winnaars waren die arrondissementen –vooral in Wallonië– waar de gemeenten weinig zelf in politie investeerden en dus meer een beroep deden op federale interventies. Zij kregen meer federale gelden toegekend ter financiering van hun politie, dan die –vooral Vlaamse– gemeenten die in het verleden spaarzaam omsprongen met hun eigen en de federale middelen.

"Deze cijfers tonen aan dat de verdeling van de middelen voor de politiezones volledig moet hertekend worden, vertrekkend van een wit blad", concludeert Weyts.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is