Video: Music for Life: N-VA zamelt bijna 36.000 euro in voor weesziekten

Door N-VA op 24 december 2014, over deze onderwerpen: N-VA, De Warmste Week

Samen met de provinciale trekkers van de N-VA-acties voor Music for Life, heeft minister Jan Jambon een cheque van in totaal 35.774,77 euro overhandigd aan StuBru-presentatrice Linde Merckpoel. Hij deed dat in het recreatiedomein De Schorre in Boom, de centrale locatie voor ‘De Warmste Week’. Met dat gebaar wil de N-VA opnieuw de aandacht vestigen op de zogenoemde weesziekten: aandoeningen die zo zeldzaam zijn dat er (te) weinig middelen worden vrijgemaakt voor wetenschappelijk onderzoek en het ontwikkelen van medicijnen.

Bij de jaarlijkse kerstactie van Studio Brussel zamelen luisteraars en sympathisanten geld in voor een goed doel naar keuze. Net als vorig jaar, koos de N-VA ook nu weer voor de strijd tegen weesziekten. De lokale partijafdelingen verkochten onder meer 2.500 N-VA-thermosbekers op kerstmarkten en andere evenementen. De actie werd in elke provincie getrokken door een nationaal mandataris. In elke provincie lag de focus ook op een andere weesziekte:

 • In Antwerpen eerde Vlaams volksvertegenwoordiger Kris Van Dijck de nagedachtenis van zijn vriend en voormalig N-VA-Kamerlid Flor Van Noppen, die eerder dit jaar overleed aan de weesziekte MSA. Kris Van Dijck zamelde 11.014,8 euro in voor de vzw MSA-AMS.be.
   
 • Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch doneert 6.468,8 euro aan de vzw NEMA, de vereniging voor neuromusculaire aandoeningen (NMA) of spierziekten. Dat bedrag werd in Limburg opgehaald voor de strijd tegen Ataxie van Friedreich, een erfelijke ziekte die de zenuwen en het ruggenmerg aantast.
   
 • Kamerlid Inez De Coninck schenkt namens Vlaams-Brabant en Brussel een cheque van 6.081,17 euro aan de MS-Liga Vlaanderen, die zich al meer dan dertig jaar inzet voor mensen met Multiple Sclerose of MS.
   
 • Vlaams fractievoorzitter Matthias Diependaele engageerde zich voor de strijd tegen het syndroom van Guillain-Barré, een perifere zenuwaandoening die onder andere verlamming veroorzaakt. Oost-Vlaanderen zamelde 5.467,7 euro in voor NEMA vzw.
   
 • In West-Vlaanderen ten slotte, werd 6.742,3 euro opgehaald voor de vzw Boksa. Daar zette Vlaams Parlementslid Cathy Coudyser zich in voor NCL-patiënten. NCL is een groep van zeldzame erfelijke stofwisselingsziekten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is