
Kruimelpad
15 veelgestelde vragen over kernenergie
Na de inval van Poetin in Oekraïne stelde de regering-De Croo haar irrationele kernuitstap uit. Maar ze schuift het finale akkoord over het openhouden van de twee jongste kerncentrales op de lange baan. Het werd intussen al vijf keer uitgesteld. Door dat wanbeleid is het zo goed als onhaalbaar geworden om de twee jongste kerncentrales nog operationeel te krijgen tegen 2026. Nochtans speelt kernenergie een belangrijke rol in onze energiemix van de toekomst. Dat is in het belang van het klimaat, uw koopkracht en onze energie-onafhankelijkheid. Tegelijkertijd doen heel wat mythes en halve waarheden de ronde. Om u goed te informeren, verzamelde de N-VA de meest gestelde vragen over onze elektriciteitsvoorziening en de geplande kernuitstap. Hieronder leest u het antwoord op die 15 vragen. Vindt u het antwoord op uw vraag niet terug? Stel ze dan gerust via het contactformulier.

Hoe belangrijk is kernenergie voor België?
In België zijn er op dit moment zeven kernreactoren operationeel, verdeeld over twee sites in Doel en Tihange. Samen staan ze in voor gemiddeld de helft van onze totale elektriciteitsvoorziening. Op sommige momenten zelfs een stuk meer: wanneer er weinig wind of zon is, stijgt het aandeel kernenergie. Kernenergie is dus een belangrijk onderdeel van onze huidige energiemix.
Voor ons is het al langer duidelijk dat de twee jongste centrales langer opengehouden moeten worden. Maar als we echt willen inzetten op energie-onafhankelijkheid moeten we nog een stap verder durven gaan. Als de veiligheid gewaarborgd kan blijven, moeten we erop inzetten om zoveel mogelijk kerncentrales zo lang als mogelijk open te houden. Daar zijn goede redenen voor: ze zorgen voor energie die betaalbaar, zeker en klimaatvriendelijk is.


Waarom heeft de N-VA de kernuitstap in de vorige regering niet tegengehouden?
De N-VA is de enige partij die van bij haar oprichting ondubbelzinnig pro kernenergie is. Als de vorige regering Groen was gevolgd, dan waren Doel 3 en Tihange 2 na 2016 al niet meer opengegaan. Groen streeft al 20 jaar obsessief de kernuitstap na, terwijl de traditionele partijen daarover al even lang flip-floppen.
Voor voormalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten was de kernuitstap in 2025 zelfs een breekpunt voor de vorming van de regering-Michel. De N-VA stond in de vorige regering dus zo goed als alleen met haar standpunt om de kerncentrales langer open te houden.