We zeggen het wellicht niet vaak genoeg. Achter elk N-VA-parlementslid staat een ijzersterk team van medewerkers: de fracties in het parlement, de studie- en communicatiediensten van het partijsecretariaat … Maar het meest van al steunen de parlementsleden op hun persoonlijk medewerker. Voor Kamerlid Sander Loones is dat Wout Pattyn.

Wout Pattyn

De taken van een parlementair medewerker zijn divers en de functie-inhoud hangt ook vaak af van het parlementslid zelf. Wout: "Dat varieert inderdaad van parlementslid tot parlementslid. Maar doorgaans ben je als persoonlijk medewerker met drie zaken bezig: het zuivere secretariaatswerk – de agenda beheren, mensen ontvangen, afspraken regelen –, de inhoudelijke voorbereiding van parlementaire vragen, wetsvoorstellen en debatten, en communicatie. De sociale media vallen niet meer weg te denken voor een politicus, dus daarmee moet je je als persoonlijk medewerker ook bezighouden."

Filmpjes aan de lopende band

Al had Wout het in het begin wel wat moeilijk met die sociale media. "Er zit een zekere perversie in, maar je kan uiteindelijk niet zonder. Bij de hele heisa over de begroting heb ik aan de lopende band filmpjes gemaakt. Het resultaat was dat Sander er heel wat volgers bij kreeg op zijn kanalen. Hij werd zelfs op straat herkend door jongeren die een van zijn filmpjes hadden gezien waarin hij de premier hekelde. Je verbreedt onmiskenbaar je basis, dat is zeker."

Wederzijds vertrouwen

De samenwerking tussen Wout en zijn parlementslid is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. "Sander gunt me ruimte. Het is te zeggen: er zijn geen rigide afspraken over hoe, waar en wanneer. Maar in de politiek gebeuren veel zaken ad hoc. Het is soms alle hens aan dek. Het is een kwestie van duidelijke afspraken. Daarvoor moet je ook wel een heel goede band met je parlementslid hebben. Dat zeg ik ook tegen mensen die geïnteresseerd zijn in de job van parlementair medewerker: zorg dat je persoonlijke relatie met je parlementslid optimaal is. Anders lukt het niet."

Dat Wout voor Sander Loones werkt, is overigens louter toeval. "Het is bizar, maar ik heb nog nooit gesolliciteerd voor een job bij de N-VA. Toen ik in 2018 pas verkozen was als gemeenteraadslid in Harelbeke, kreeg ik de vraag van het kabinet van Jan Jambon – toen nog minister van Binnenlandse Zaken – om iemand tijdelijk te vervangen. Twee maanden later viel de regering-Michel. Wat later vroeg Sander of ik voor hem wilde werken. Zo zie je maar."

Werken voor de N-VA was dan wel een toevalstreffer, Wouts engagement voor de partij is dat zeker niet. Hij was twee jaar voorzitter van Jong N-VA UGent, de grootste jongerenafdeling van de partij. Daarna werkte hij zich in bij de lokale afdeling van Harelbeke. Bij de verkiezingen van 2018 geraakte hij verkozen en werd hij fractievoorzitter in de gemeenteraad.

Wout Pattyn

Jan, Piet en Joris in de gemeenteraad

De politieke afstand tussen Harelbeke en Brussel is figuurlijk soms groot, merkt Wout op. "Om het cru te zeggen: lokaal kunnen Jan, Piet en Joris verkozen geraken. Dat niveauverschil merk je wel. Het is inhoudelijk soms een compleet andere wereld. Maar anderzijds ben je lokaal wel meer bezig met concrete dossiers. Zoals Bart De Wever het zelf ooit zei: hij ziet zijn stad letterlijk veranderen. Dat is het bijzondere aan lokale politiek."

Ondanks een stevig engagement in de lokale politiek en een job in de nationale arena, heeft Wout in zijn hoofd geen plan uitgestippeld voor een of andere politieke carrière. "Politiek is mijn passie en dat zal ongetwijfeld zo blijven. Maar ik studeer verder en hoop ooit mijn lerarenopleiding af te werken. Ik wil niet koste wat kost vasthouden aan een job in de politiek. Er is ook veel moois daarbuiten. Ik kom uit een familie van leerkrachten. Pedagogie spreekt me enorm aan. Ik droom ervan ooit een eigen school te kunnen oprichten. Maar dat is voor veel later. Er is nog zoveel om te ontdekken."