Je kwam wellicht al eens naar een van onze nieuwjaarsfeesten of familiedagen. Of misschien was je erbij op ons grote ledencongres in 2014, of op een vormingsdag, roadshow of tournee met BDW? Dan zal je het met ons eens zijn: we kunnen stevige feestjes geven én de organisatie daarvan is altijd perfect. Dat zou niet lukken zonder Lien Van Oosterwyck, als stafmedewerker organisatie en logistiek op het partijsecretariaat is zij ondertussen al tien jaar de sterke dame achter alle N-VA-evenementen.

Als we Lien opsnorren voor een gesprek – haar te pakken krijgen is al een uitdaging op zich – zit ze midden in de voorbereidingen van een pak evenementen: de themadagen in de aanloop naar het congres, het nieuwjaarsfeest in Mechelen en natuurlijk het grote ledencongres zelf in mei volgend jaar. Het is nooit anders geweest sinds de eerste dag dat Lien op het partijsecretariaat aan de slag ging.

Lien Van Oosterwyck

Meteen in de job gesmeten

"Ik ben er meteen ingesmeten, zeg maar. Ik ben gestart in juni van 2013 en toen was er de Stand van het Land met Siegfried Bracke, waarmee we in alle uithoeken van Vlaanderen zijn geweest. De laatste editie viel op een vrijdag, en de maandag daarop startte de onderwijsronde met Geert Bourgeois. Een week erna was er de provinciale roadshow voor het congres van 2014. Ondertussen moesten er nog studiedagen georganiseerd worden. Ik kwam soms op een vrijdag thuis en sliep tot zondagmiddag", herinnert Lien zich. 

Na bijna tien jaar is Lien ondertussen gepokt en gemazeld in haar job. "Mijn rol is ook wel wat veranderd. Ik delegeer meer, ook omdat ik kan steunen op een team provinciale bewegingsverantwoordelijken die taken kunnen overnemen en weten wat ze moeten doen. Je moet veel gedaan krijgen van veel mensen. Het moet allemaal perfect zijn, zoals ik het voor ogen heb, maar ik hang natuurlijk af van anderen: leveranciers, medewerkers, vrijwilligers."

Spannende momenten

Al zijn er altijd wel onvoorziene omstandigheden. "Op de voorbije themadag in Leuven waren we pas vijf minuten voor aanvang klaar, omdat we aanvankelijk de deuren niet open kregen. Ik ben gelukkig stressbestendig, maar dat zijn wel spannende momenten." Echt fout is het nooit gelopen. "Het ergste wat ik heb meegemaakt, is dat ik per ongeluk twee cateraars had besteld. Het moest allemaal snel gaan, er waren veel evenementen die periode én ik was acht maanden zwanger. We hebben de overschotten toen aan de voedselbank geschonken."

Een tip: bel niet naar Lien vlak voor een evenement om te vragen waar de parking nu weer is en hoe laat de deuren opengaan. Je zou wel eens een weliswaar vriendelijk, maar kordaat antwoord kunnen krijgen dat je doet beseffen dat die informatie al lang op voorhand beschikbaar was. Ook als je Bart De Wever heet. Die rechtdoorzee-persoonlijkheid is niet gespeeld. "Ik kan geen grijze muis zijn, anders krijg ik niets gedaan. Dus ja, ik ben soms nogal direct", aldus Lien.

"Dag Jan!"

Ze vervolgt: "Als het niet goed is, zal ik het ook zeggen. Zonder protocol. Ik behandel iedereen op dezelfde manier, van medewerker tot minister. Het is niet ‘dag mijnheer de minister-president’, maar ‘dag Jan’. Ik denk wel dat die mensen appreciëren dat ik normaal tegen hen doe. Ze luisteren ook als ik iets zeg."

Lien Van Oosterwyck en Bart De Wever

"Bij de toespraak van Bart De Wever in de lege Nekkerhal tijdens de coronapandemie, was iedereen na afloop tevreden. Ik niet, en dat heb ik hem ook gezegd. Dus deed hij de speech opnieuw. Ik ben wellicht een van de weinige mensen naar wie Bart onvoorwaardelijk luistert." (lacht) Dat wordt min of meer beaamd, kwam Lien te weten: "Barts chauffeur zei me ooit dat als Bart naar een evenement gaat en hij weet dat ik er ben, hij doorgaans gerustgesteld is. Dat is wel een fijn compliment."

Kom naar een van onze volgende evenementen!

Als je Lien ook een compliment wil geven, dan kan je dat doen door af te zakken naar een van de volgende N-VA-evenementen. Een overzicht vind je terug in onze agenda. "Zo’n volle zaal met een enthousiast publiek, dat geeft me nog steeds enorme veel positieve energie, het gevoel dat we één familie zijn."