Studiedag: Een nieuw mandaat voor de ECB?

26 juni 2017 - 12:00

Het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank staat in het centrum van de belangstelling. Recent nog moest ECB-voorzitter Mario Draghi zich verantwoorden in het Nederlandse parlement. De Kamerleden wezen op de negatieve effecten van de lage rente op spaargeld en pensioenfondsen.

Op 26 juni organiseert Leergeld.EU, een initiatief van Europees Parlementslid Sander Loones, zijn tweede evenement. Moet het wettelijk mandaat van de ECB worden aangepast? Daarop gaan we dieper in. Volgens dat mandaat moet de ECB zorgen voor prijsstabiliteit in alle landen van de eurozone. De ECB vult dit in als het verzekeren van een Inflatie De stijging van het algemene prijspeil. De originele betekenis (letterlijk: ‘opblazen’) is monetaire inflatie, wat inhoudt dat de geldhoeveelheid toeneemt. Vandaag wordt met inflatie eigenlijk vooral prijsinflatie bedoeld. Dat wil zeggen een impliciete geldontwaarding. Daardoor daalt de koopkracht. inflatie op middellange termijn van gemiddeld op, of net onder, de twee procent.

Is het eigenlijk wel nodig dat we twee procent prijsinflatie hebben? Gaat de ECB te ver om dat doel te bereiken? Moet het mandaat worden aangepast? En zoja, wat zijn daarvan de risico's? Het antwoord op deze en andere vragen verneemt u van Pascal Paepen en Lex Hoogduin. We heten u alvast hartelijk welkom op dit tweede evenement van Leergeld.EU, open voor N-VA- en niet-N-VA-leden.

Programma
12.00 uur: Lichte Lunch
12.20 uur: Inleiding door Pascal Paepen
12.30 uur: Pascal Paepen - Moeten vragen worden gesteld bij het huidige mandaat van de ECB?
13.15 uur: Lex Hoogduin - Wat zijn de voor- en nadelen van eventuele wijzigingen aan het mandaat?
14.00 uur: Q&A
14.30 uur: Einde en koffie

Inschrijven
Schrijf tijdig via deze website: http://www.leergeld.eu/nl/evenement/een-nieuw-mandaat-voor-de-ecb/inschrijven

Adres: 

Hilton Brussels Grand Place (Naast het Centraal Station)
Europakruispunt 3
1000 Brussel