Gespreksavond 'Het Vlaams onderwijs: pleidooi voor meer ambitie'

12 maart 2019 - 20:00

‘Het Vlaamse onderwijs: pleidooi voor meer ambitie’

  • Gastspreker Prof. Wouter Duyck
  • Inleiding door Gijs Degrande (N-VA Beernem)
  • Slotconclusies door Koen Daniëls (Vlaams parlementslid N-VA)
  • Samenwerking tussen N-VA Beernem, N-VA Damme, N-VA Oostkamp en N-VA Wingene

Tot voor kort werd het Vlaamse onderwijs wereldwijd geroemd om zijn kwaliteit. De laatste jaren echter Vlaanderen tekent de ene slechte score na de andere op. Zo toonden studies aan dat het gemiddelde niveau voor begrijpend lezen in het vierde jaar lager onderwijs in tien jaar tijd fors gedaald is. Vijftien jaar geleden haalde een leerling op de drie het topniveau voor wiskunde, nu is dat nog een op de vijf. Een steeds grotere groep leerlingen haalt de minimumniveaus niet.

Voor cognitief psycholoog Wouter Duyck kwamen deze harde resultaten niet als een verrassing. Hij trekt al langer aan de alarmbel. Volgens Duyck ligt de verklaring voor de hand: in het Vlaamse onderwijs is het terechte streven naar gelijke kansen al te vaak geïnterpreteerd als het realiseren van gelijke uitkomsten. Absurd, want kinderen zijn gelijkwaardig, maar niet gelijk. Voeg daarbij de verregaande beknotting van de leraar, die niet meer naar eigen inzicht mag werken en bovendien bedolven wordt onder planlast, papierwerk en zorgtaken, en we hebben een ideaal recept voor een ramp. Duyck pleit voor meer ambitie in het onderwijs.

Wouter Duyck doet onderzoek naar taalverwerving, doceert Algemene Psychologie aan de UGent en is voorzitter van de opleiding psychologie. De professor is een spraakmakende stem in het onderwijsdebat en een graag geziene gast in duidingsprogramma’s als Ter Zake en De Afspraak.

Inschrijven op beernem [at] n-va.be

Adres: 

OC De Kleine Beer - C. Marichalstraat 5, 8730 Beernem