Boekvoorstelling Theo Francken: 'Migratie in 24 vragen en antwoorden'

29 april 2019 - 20:00

Continent zonder grens is tot dusver een immens succes. Van de Nederlandse titel werden al 11.500 boeken verkocht. Maar er blijven heel wat vragen bestaan over migratie en asiel. Dit nieuwe boek, dat Theo Francken opnieuw schreef met Joren Vermeersch, biedt op die vragen gevatte antwoorden.

Nieuw boek over migratie

Meer dan 1,9 miljoen mensen migreerden over de jaren heen naar ons land. Op amper een halve eeuw tijd heeft migratie onze hele maatschappij diepgaand veranderd.

Waar komen al die mensen vandaan? Brengt migratie ons land welvaart, dan wel meer armoede? Waarom verloopt het terugsturen van uitgewezen mensen zo moeilijk? En kunnen we die dubbele nationaliteit echt niet afschaffen? Dit is slechts een greep uit vele vragen die leven bij burgers over migratie.

In dit boek behandelen Theo Francken en Joren Vermeersch 24 van die pertinente vragen. Vragen over asiel en gezinshereniging, over terugkeer en regularisering, over de impact van migratie op onze Sociale zekerheid De sociale zekerheid is in België tot nader order federaal. De belangrijkste pijlers van de Belgische sociale zekerheid zijn: de ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV), de pensioenen, de werkloosheidsverzekering en de kinderbijslagen. Daarnaast ook nog beroepsziekten, arbeidsongevallen en jaarlijkse vakantie. Sommige Vlaamse partijen ijveren al lang voor de overheveling van (grote delen van) de sociale zekerheid naar gewesten en gemeenschappen. sociale zekerheid en de discussie over het Marrakeshpact, die leidde tot de val van de regering-Michel I. Antwoorden doen ze zonder schroom, steunend op een schat aan kennis, opgedaan door jarenlange beleidservaring op het migratiedomein. Ze verbloemen geen feiten en doen werkbare voorstellen voor de toekomst. Daarbij gaan ze geen taboe uit de weg.

  • Wat? Inleidend woord door gastheer-burgemeester van Tervuren Jan Spooren gevolgd door prof. Marc Elchardus (VUB), bekend om zijn kritische columns in De Morgen. Doorbraak-hoofdredacteur Pieter Bauwens gaat in gesprek met auteurs Theo Francken en Joren Vermeersch. Nadien krijgt u een drankje aangeboden.

  • Wanneer? Maandag 29 april, 20 uur.

  • Waar? Theaterzaal van De Warandepoort, Markt 7, 3080 Tervuren

De boekvoorstelling bijwonen kan gratis, maar inschrijven is verplicht en kan hier.