Nieuws

Op 29 februari 2024

Vanaf januari 2025 zal er dan toch een bus door Moorsel blijven rijden. De nieuwe buslijn R81 zal elk halfuur door Moorsel rijden tijdens de weekdagen en om het uur tijdens het weekend. Zo krijgt Moorsel toch zijn vaste lijn met dagelijkse bediening gedurden de hele dag.  Vorige week vond er nog een …

Op 1 februari 2024

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts voert de strijd voor méér Nederlands op school verder op. Zo investeert Weyts bijna € 73.016 in 3 scholen in Tervuren waar minstens de helft van de leerlingen een andere thuistaal heeft. Deze extra investering kadert in een hele reeks aan maatregelen om …

Op 5 januari 2024

De donkere wolken die vorig jaar samenpakten boven de financiële horizon van onze gemeente (stijgende energiekosten, inflatie, rente,...) zijn gelukkig deels verdwenen of gestabiliseerd.  In combinatie met een onverhoopt sterke toename van de aanvullende personenbelasting en werkingssubsidies maakt …

Blikvangers

  • Eerste dorpsrestaurant in Tervuren is een feit!

    Onze eerste dorpsrestaurant in Tervuren is een feit! En als schepen van sociaal beleid is Lut Kint natuurlijk heel trots dat we dit ook in Tervuren kunnen doen. Schepen Lut Kint legt uit: "Het idee achter een dorpsrestaurant is meer dan alleen het serveren van voedsel. Het gaat om het versterken van de gemeenschap en het bevorderen van sociale interactie. Vanaf volgend jaar willen we dit 4x per jaar organiseren, afwisselend in elke deelgemeente en liefst in samenwerking met lokale handelaars en horeca." Vandaag brachten we in onze gemeente 120 mensen rond de tafel voor een lekkere, betaalbare lunch en een gezellige babbel. Het doel? Mensen verbinden en vooral toegankelijk zijn voor iedereen. De prijzen werden bewust democratisch gehouden. Het dorpsrestaurant is een organisatie van de dienst welzijn van het Sociaal Huis Tervuren. De inschrijvingen liepen snel binnen en ook een 15-tal vrijwilligers stonden direct klaar om te helpen. Met zo’n opkomst voor de eerste keer mag dit nieuwe initiatief gerust een klinkend succes genoemd worden.
  • Buddy's in Tervuren

    Vrijwilligers die mensen in een kwetsbare situatie helpen ondersteunen. Beeld je deze situatie in: een alleenstaande mama met twee kindjes heeft door psychologische problemen moeite om het huishouden te organiseren. Een buddy kan haar helpen met het opstellen van een schema, de kinderen op tijd naar school brengen of samen met haar zoeken naar een zinvolle dagbesteding. Ook deze situatie is herkenbaar, niet? Een oudere vrouw van 65 jaar die minder mobiel is, krijgt de nodige professionele zorgen aan huis. Zij voelt zich vaak eenzaam. Een buddy kan haar gezelschap houden en op weg helpen naar een seniorenvereniging of een andere zinvolle dagbesteding. Het uitgangspunt is dat ook in Tervuren niet iedereen een netwerk van familie of vrienden heeft om op terug te vallen als je in een moeilijke situatie zit. Niet iedereen vindt gemakkelijk zijn weg naar hulp bij vragen of problemen. Vrijwilligers kunnen mensen in een kwetsbare situatie helpen ondersteunen. Sommige (kwetsbare) personen, gezinnen of alleenstaanden hebben intensieve begeleiding of een extra duwtje nodig. Net daarbij kan een buddy het verschil betekenen. Zo heeft elke inwoner een eigen verhaal. Een buddy verbindt en creëert nieuwe kansen. “We willen mensen sterker maken en zo het samenleven in Tervuren verbeteren”, zegt onze schepen van Sociaal Beleid Lut Kint. “De komende jaren willen we nog meer inzetten op de buddywerking en buddy’s ondersteunen met advies, vorming en intervisie. Zo willen we van Tervuren nog meer een toegankelijke en inclusieve gemeente maken.” Koppelen De mensen die nood hebben aan begeleiding of ondersteuning komen via sociale partners als het Sociaal Huis, Huis van het Kind of het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Tervuren bij de buddywerking terecht. Onze dienst welzijn zet daar een vrijwillige Tervurenaar naast die op uiteenlopende vlakken iets kan betekenen. Dat gaat van hulp bij het huiswerk van de kinderen, over het samen in orde brengen van papieren en formulieren tot hen wegwijs maken in de nieuwe woonomgeving. Het meezoeken naar vrijetijdsbesteding en zo Nederlands oefenen en nieuwe vrienden maken horen er ook bij. De dienst koppelt de kandidaat en buddy op basis van gemeenschappelijke interesses en verwachtingen. “Het doel is dat de buddy op termijn overbodig is, zegt schepen Lut.“
  • Bevraging: Iedereen burgemeester!

    Laat uw stem horen! N-VA Tervuren wil weten hoe u onze gemeente ervaart. Woont u hier graag? Wat gaat goed? Wat kan beter? Laat het ons weten en vul deze bevraging in. Stuur ons een e-mail via tervuren@n-va.be of vul de bevraging in via de website https://tervuren.n-va.be/burgerbevraging We kijken uit naar uw antwoorden!
  • Terugblik op een zinderend congres: "Voor een welvarend Vlaanderen"

  • Warmste Week-actie

    Op vrijdag 16 december vind je ons op de vrijdagmarkt voor een warme chocolademelk of een hartverwarmende jenever en warme handschoenen. We organiseren deze actie ten voordele van het nieuwe buurthuis 'De Witte Raaf'. Tot vrijdag? We verwachten je tussen 9u30 en 12u. Met deze actie willen we het buurthuis De Witte Raaf steunen. In Tervuren opende in oktober 2022 een tweede buurthuis, in het centrum van Tervuren. In deze wijk zijn vooral woningen in het kader van sociaal wonen. Buurthuizen zijn drempelverlagend, stimuleren de sociale contacten en buren leren buren kennen. In dit buurthuis 'De Witte Raaf' willen ze allerlei activiteiten en evenementen organiseren om de contacten te versterken en mensen te helpen die het moeilijker helpen. Een project rond huiswerkbegeleiding is ook een ideetje.
  • Financiële moeilijkheden door de hoge energiekosten? Ook in Tervuren kan je terecht voor hulp

    Omdat er de laatste maanden nogal wat vragen komen rond de hoge energiekosten polsten we even bij onze schepen van sociaal beleid, Lut Kint op welke manier het Sociaal Huis omgaat met deze vragen. “Iedere Tervurenaar die een vraag heeft of hulp zoekt omwille van financiële moeilijkheden kan bij de sociale dienst in Tervuren terecht”, antwoordt Lut. Als blijkt dat je effectief tijdelijke of structurele financiële betalingsmoeilijkheden hebt, doet de sociale dienst een sociaal onderzoek waar een financieel luik deel van uitmaakt. Hoe doe we dat? De inkomsten en uitgaven worden naast elkaar gelegd. Hiervoor werd intern een tool ontwikkeld om dat in kaart te brengen. Als blijkt dat er een tekort is of zelf een klein overschot, wordt bekeken of en op welke manier hulp kan geboden worden. Welke financiële tussenkomsten bestaan er ? We hebben een kader uitgewerkt voor “financiële tussenkomsten” van allerhande aard. We bekijken vraag per vraag en beslissen dan op welke manier we het best tussenkomen. Zo kunnen we tussenkomen in het lidgeld van de sportclub van kinderen. Of komen we tussen in de huishuur of in de energiefacturen van gas, elektriciteit of water. De financiële hulp die wij geven, vragen wij achteraf ook niet terug. Dat kader is handig voor de maatschappelijk werkers zodat iedereen op dezelfde manier kan werken en beoordelen. En dat is ook heel transparant voor diegene die een hulpvraag stelt. Dat is trouwens ONZE manier van werken. Niet alle OCMW’s werken met een zo’n tool. En niet alle OCMW’s werken met zo’n gedetailleerd kader. En de financiële tegemoetkomingen zijn ook niet uniform en gelijk in elke gemeente. Welk budget is er voorzien? Schepen van sociaal beleid, Lut Kint legt uit: "Het budget dat wij ter beschikking hebben voor tussenkomsten in energiekosten beperken we niet. Of je je vraag in februari stelt of in november, maakt niet uit. Momenteel hebben we een basisbudget voorzien en als blijkt dat dit niet voldoende is, zullen we dat budget verhogen. Elke vraag die we krijgen, wordt namelijk onderzocht. Als blijkt dat een financiële tussenkomst nodig is dan zullen we die persoon helpen." Met andere woorden, niemand blijft in de kou staan als die hulp nodig heeft, " besluit Lut. Nog vragen? Je kan terecht bij het sociaal huis of stel je vraag aan schepen van sociaal beleid lut.kint@tervuren.be