Door de vele gelijkgestelde periodes, die gemiddeld ongeveer een derde van de loopbaan beslaan, is die band tussen werk en pensioen vandaag doorbroken. “Wanneer het gaat om gelijkgestelde periodes met een sociaal motief, denk maar aan ouderschapsverlof of palliatief verlof, vinden wij het terecht dat mensen hun pensioenrechten behouden”, legt Spooren uit. “Maar het is onrechtvaardig dat het pensioen van een werkloze even hoog is als dat van iemand die altijd heeft gewerkt.”

Gelijkgestelde periodes beperken

“Daarom zijn we ook heel tevreden dat de regering binnenkort de laatste hand legt aan maatregelen die de band tussen werk en pensioen versterken”, vervolgt Spooren. Periodes van langdurige werkloosheid en SWT, het vroegere brugpensioen, zullen niet meer worden gelijkgesteld aan het laatste loon maar aan een lager forfait. “Dat is eerlijker tegenover mensen die wel werken en zal een stimulans zijn voor werknemers om aan de slag te blijven”, aldus Spooren. “Willen we de pensioenen van de werkenden verhogen en tegelijk de pensioenen van iedereen op lange termijn betaalbaar houden, dan moeten we die gelijkgestelde periodes nog verder inperken. Doordat de werkloosheidsuitkering niet beperkt is in de tijd, kunnen langdurig werklozen bijvoorbeeld onbeperkt pensioenrechten blijven opbouwen. Het zijn juist dit soort zaken die de betaalbaarheid van ons pensioensysteem ondergraven.”

Eenheid van loopbaan doorbreken

Daarnaast wordt de eenheid van loopbaan doorbroken. “Wie nu langer dan 45 jaar werkt, ziet zijn pensioen daardoor amper stijgen”, stelt Spooren vast. “Maar binnenkort kan je ook een loopbaan van bijvoorbeeld 47 jaar volledig laten meetellen voor het pensioen.”

Naar één pensioenstelsel

De regering werkt ten slotte ook verder aan maatregelen om de verschillen tussen de pensioenen van zelfstandigen, werknemers en ambtenaren weg te werken. De diplomabonificatie – het meetellen van de studiejaren in de pensioenberekening - wordt binnenkort bijvoorbeeld op een gelijke manier behandeld in de drie pensioenstelsels. De regering nam eerder ook al maatregelen om de pensioenen van zelfstandigen te versterken. Zo werd het minimumpensioen voor zelfstandigen verhoogd en werden de voorwaarden voor een gemengd pensioen zelfstandige/werknemer gelijkgesteld.