Waar eerst sprake was van ongeveer 40.000 horecazaken die zich moesten registreren, is dat aantal door de nieuwe regeling fel verminderd. Nu moet elke horecazaak die jaarlijks meer dan 25.000 euro omzet haalt uit maaltijden ter plaatse, een witte kassa installeren. Vroeger lag die limiet op tien procent van de omzet. Op 1 juli van dit jaar moesten in totaal 17.378 horecazaken een witte kassa gebruiken. Eind juli bleken 12.960 van die horecazaken - of drie op de vier - dat ook effectief te doen.

Slechte leerlingen

“Als je de cijfers per provincie of gewest analyseert, kan je niet anders dan vaststellen dat Wallonië en Brussel de slechte leerlingen van de klas zijn”, aldus Janssen. De cijfers van Vlaanderen daarentegen zijn ronduit uitstekend. Alleen Vlaams-Brabant en Antwerpen blijven een beetje achter met 85 procent. De andere drie provincies zitten boven of net onder de 100 procent.

De controles, die meteen in juli van start gingen, zijn prioritair gericht op horecazaken die zowel de oude als de nieuwe omzetlimiet uit maaltijden overschreden en die nog steeds niet over een actief GKS beschikken. Bij horecazaken die wel al werken met zo’n GKS, worden momenteel geen specifieke controles uitgevoerd. “En dat is ook maar een goede zaak”, besluit Janssen.