Vlaanderen wil greep krijgen op kattenpopulatie

Door Ben Weyts op 17 juli 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
Poesjes

Als het van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn afhangt, zal wie een kat in huis haalt in de toekomst zelf moeten zorgen dat het dier gesteriliseerd wordt voor het vijf maanden oud is. Alleen kwekers zouden dan nog ongesteriliseerde katten mogen houden. Vlaams Dierenminister Ben Weyts steunt de verplichte sterilisatie: “Er worden te veel katten geboren en vaak eindigen die als zwerfkatten die voor overlast zorgen. Dat wil ik een halt toeroepen. Niet alleen voor de overlast, maar vooral voor het welzijn van de katten zelf.”

Er worden in Vlaanderen te veel katten geboren en dat betekent jammer genoeg dat veel dieren vroeg of laat op straat belanden. Dat is verre van diervriendelijk en zorgt voor overlast. Bovendien worden er jaarlijks nog steeds duizenden katten geëuthanaseerd. Ben Weyts vroeg daarom een advies aan de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn, een officieel adviesorgaan waarin alle partners van het dierenwelzijnsbeleid vertegenwoordigd zijn. Dat advies is nu klaar.

Verplichte sterilisatie

De Raad stelt voor om alle katten te steriliseren nog voor die vijf maanden oud zijn, en ze tegelijkertijd te registreren. De eigenaars van de katten moeten er zelf voor zorgen dat de sterilisatie uitgevoerd wordt. Op die manier komen de baasjes al vroeg in contact met de dierenarts, zodat ze er later ook sneller naartoe gaan wanneer de kat ziek is.

Wie mag er dan nog wel kweken met katten? Enerzijds de erkende kwekers en anderzijds is het de bedoeling dat er een regeling wordt uitgewerkt, waardoor particulieren alsnog zelf een nestje kunnen kweken.

Op basis van het advies werkt de minister nu concrete voorstellen uit, waarmee hij naar de Vlaamse Regering trekt. “Wie zijn kat graag ziet, laat die steriliseren. Dat is niet alleen goed voor het dierenwelzijn, maar voorkomt ook nog eens overlast”, aldus Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is