Er worden in Vlaanderen te veel katten geboren en dat betekent jammer genoeg dat veel dieren vroeg of laat op straat belanden, waar ze voor overlast zorgen. Minister Weyts wil die overlast een halt toeroepen. Bovendien worden er jaarlijks nog steeds duizenden katten geëuthanaseerd. Daarom vroeg hij een advies aan de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn, een officieel adviesorgaan waarin alle partners van het dierenwelzijnsbeleid vertegenwoordigd zijn.

Verplichte sterilisatie

De Raad stelt voor om alle katten te steriliseren nog voor die vijf maanden oud zijn, en ze tegelijkertijd te registreren. De eigenaars van de katten moeten zelf ervoor zorgen dat de sterilisatie wordt uitgevoerd. Op die manier komen de baasjes al vroeg in contact met de dierenarts, zodat ze er later ook sneller naartoe gaan wanneer de kat ziek is.

Wie mag er dan nog wel kweken met katten? Enerzijds de erkende kwekers en anderzijds is het de bedoeling dat er een regeling wordt uitgewerkt, waardoor particulieren alsnog zelf een nestje kunnen kweken.