Nieuwe sociale huurcontracten kunnen na een periode van negen jaar beëindigd worden, als het inkomen van de huurder 25 procent of meer boven de inkomensgrens ligt. Ook wie in een te grote woning woont, kan zijn huurcontract voortaan opgezegd zien. De tijdelijke contracten gelden wel enkel voor nieuwe huurders. Maar wie vandaag reeds huurt en in een te grote woning woont, zal een onderbezettingsvergoeding van 25 euro moeten betalen vanaf de tweede overtollige kamer. “Op die manier blijft de grootte van de woning zo goed mogelijk afgestemd op het aantal bewoners. We moeten onze sociale woningen zo efficiënt mogelijk gebruiken”, vindt de minister.

Toegang tot sociale huisvesting wordt rechtvaardiger

“Met het invoeren van tijdelijke contracten voor nieuwe sociale huurders zorgen we ervoor dat de zwaksten onder hen, die nu nog dikwijls op de private huurmarkt terecht moeten, sneller toegang krijgen tot de sociale huurmarkt”, legt Homans uit. “Kortom: wie een sociale woning het hardst nodig heeft, zal ook het snelst toegang ertoe krijgen. En we zorgen ervoor dat wie sterk genoeg is, doorstroomt naar de private huur- en/of koopmarkt.” Dat net de sp.a tegen de invoering van die tijdelijke contracten stemde, vindt Homans dan ook onbegrijpelijk. “Volgens de socialisten moet wie ooit aanspraak kon maken op een sociale woning dat voor de rest van zijn of haar leven blijven kunnen – ongeacht het inkomen. Ook is het vreemd dat ze in Brussel voor de tijdelijke contracten stemden en in Vlaanderen tegen. Een ongelofelijk inconsequente houding”, besluit Homans.

Lees hier hoe minister Homans fraude bij sociale huurders forser wil aanpakken, met speciale aandacht voor domiciliefraude, en waarom zij het kooprecht voor nieuwe huurders heeft afgeschaft.