Ook Kamerlid Koen Metsu reageert teleurgesteld op het stemgedrag van een deel van zijn collega’s in de Kamer: “De linkse oppositiepartijen vieren dit als een ware overwinning. Maar iedereen verliest hierbij. De gewone burgers, die terecht bekommerd zijn om hun veiligheid, nog het meest.”

Justitie zelf vragende partij

Als voorzitter van de Kamercommissie Terrorismebestrijding kan Metsu de woorden van minister Jambon alleen maar bijtreden: "Alle experts in onze hoorzitting, op één na, zeiden dat 24 uur té weinig was. Een deel kon zich vinden in 48 uur. Maar er waren er ook heel wat die vragende partij waren voor nog 24 uur extra voor terreurdossiers, omdat we de complexiteit van zulke dossiers niet mogen onderschatten." Die experts zijn onder meer aan de slag bij de antiterreurdienst OCAD, de federale gerechtelijke politie en het college van procureurs-generaal. “Niet wij, de wetgevende macht, maar justitie zelf - en dan met name de mensen op het terrein - dringen dus aan op die 24 uur extra”, benadrukt Metsu.

Verlenging tot 48 uur?

De uitbreiding van de termijn van de voorlopige hechtenis tot 72 uur was een van de maatregelen die deze regering had voorgesteld na de aanslagen in Parijs van november 2015. "We zullen nu kijken of we een alternatieve formule kunnen voorstellen die minder verregaand is, bijvoorbeeld naar 48 uur, en of daar wel een tweederdemeerderheid voor te vinden is”, besluit minister Jambon.