“Om de belastingdruk te meten, gebruiken we objectieve cijfers, en niet die van een studiedienst van een oppositiepartij”, reageert Van Overtveldt op de foutieve bewering van de sp.a. Zo waren er recent nog cijfers van de OESO, die aantoonden dat in België en Oostenrijk de belastingdruk vorig jaar het sterkst daalde van alle 35 OESO-landen. Cijfers van de Europese Commissie en de Nationale Bank geven hetzelfde aan.

Creatieve rekenkunde

"De sp.a maakt een simpele optelsom waarin groei, de effecten van meer mensen die aan het werk zijn, inflatie en fiscale maatregelen op een hoopje worden gegooid”, hekelt Van de Velde. “Als er dit jaar bijvoorbeeld 50.000 meer mensen aan het werk gaan, is het nogal logisch dat we samen meer belastingcenten afdragen. En dat die mensen meer kunnen uitgeven, doet ook de btw-inkomsten stijgen."

Sociaal rechtvaardig beleid

“Onder de vorige regering steeg de algemene belastingdruk tot een historisch hoog niveau”, stipt Van Overtveldt aan. “Ons herstelbeleid heeft ondernemingen en burgers opnieuw zuurstof gegeven, door de concurrentiehandicap af te bouwen en de belastingen te verlagen. Met als resultaat meer koopkracht en tienduizenden nieuwe banen.”

De taxshift van deze regering is de grootste fiscale hervorming in vijftig jaar. Dankzij die belastingverschuiving zullen werkende mensen zowel in 2018 als in 2019 opnieuw een forse verhoging van het nettoloon zien op hun loonbriefje. “De taxshift verhoogt bovendien de rechtvaardigheid, doordat de laagste inkomens het meeste voordeel genieten en doordat de vermogens meer dan ooit bijdragen aan de financiering van die verschuiving. Dat is sociaal rechtvaardig beleid", besluit de minister.