In 2015 bedroeg de achterstallige huur in totaal 4,3 miljoen euro, waarvan ruim de helft - 2,2 miljoen euro - allicht nooit meer geïnd kan worden. Bij vier SVK’s is zelfs een kwart van de jaarlijkse huuropbrengst achterstallig. Dat zorgt voor uitschieters van gemiddeld 1500 euro gemiste huur per woning die ze verhuren.

Actieprogramma

“Het is goed dat minister Homans vorig jaar een actieprogramma startte om de problematiek aan te pakken”, zegt Hendrickx. “Net als de huisvestingsmaatschappijen hebben de verhuurkantoren nood aan uniforme boekhoudregels en invorderingsprocedures. Een betere begeleiding van hun cliënteel, zodat wanbetaling minder voorkomt, blijft een werkpunt. Een gezond verhuurkantoor komt immers ook de sociale huurders ten goede.”

Geen impact op private verhuurder

Verhuurkantoren bouwen, in tegenstelling tot sociale huisvestingsmaatschappijen, geen eigen woningen. Zij treden slechts op als sociale tussenverhuurder voor particuliere eigendommen. De private verhuurder is steeds zeker van zijn huurinkomsten, omdat die verzekerd worden door het sociale verhuurkantoor. De wanbetaling heeft dus geen impact op de private verhuurder zelf.