Uitganspunt van de nieuwe wet is zelfbeschikking. Iemand weet best zelf wel welke zijn genderidentiteit is en moet de kans krijgen het geboortegeslacht te laten wijzigen zonder dat iemand anders daar moet over oordelen. Kern van het nieuwe voorstel is dan ook het schrappen van elke medische verplichting die nu wel nog bestaat voor wie haar of zijn geslachtsregistratie wil veranderen. De procedure om de geslachtsregistratie te wijzigen, wordt een administratieve procedure. Er moet wel nog advies ingewonnen worden (bij een transorganisatie), maar niemand moet nog 'goedkeuring geven' of 'instemmen' met de wijziging van de geslachtsregistratie. Het advies gaat over de gevolgen, de mogelijkheden voor hulp en ondersteuning die bestaan, ...

De nieuwe wet betekent dus dat wie van geslacht wenst te wijzigen, niet langer gedwongen wordt om ingrijpende en zware chirurgische ingrepen te ondergaan en evenmin wordt verplicht tot sterilisatie. Deze zware verplichtingen waren een schending van de menselijke waardigheid en de mensenrechten van transgenders.

Ook voor minderjarigen is de nieuwe wet een stap vooruit. Vanaf 12 jaar kan de voornaam gewijzigd worden en vanaf 16 jaar de geslachtsregistratie. Het attest van de psychiater dat hier wel nog nodig is, heeft geen betrekking op de keuze om van geslacht te veranderen op zich, wel moet het antwoorden op de vraag of de jongere in staat is de keuze te maken.

Met het indienen van deze nieuwe transgenderwet bij het parlement, doet de regering-Michel wat de regering Di Rupo wel beloofde, maar nooit realiseerde. Ook hier werkt de kracht van verandering!

Wie meer informatie zoekt over transgenders kan steeds terecht bij het Transgenderinfopunt: www.transgenderinfo.be en bij çavaria, de Vlaamse holebi- en transkoepel: www.cavaria.be.