Kamerlid Bellens hamerde na de missie van B-FAST in Nepal op een audit van de organisatie. Buitenlandse Zaken stemde hiermee in, maar telkens verschoof men de deadlines. Pas vorige maand werd een tussentijds rapport van de Inspectie van Financiën vrijgegeven.

“Het cijfermateriaal is onvolledig en onduidelijk. Bovendien is dit slechts het eerste deel van de beloofde audit. Na twee jaar zo een rapport afleveren, is absoluut ondermaats”, benadrukt Bellens.

13 procent duurder

Kamerlid Bellens vroeg daarom zelf bij de betrokken departementen de kosten van B-FAST op en vergeleek deze met het rapport van de Inspectie van Financiën. Zo blijkt uit de cijfers van de Inspectie van Financiën dat B-FAST 13 procent duurder is dan wat de departementen zelf aangeven. “Aangezien ik geen bijlages over kostenverdeling heb gekregen, kan ik niet controleren waar het verschil tussen mijn cijfers en die van de minister zit”, zegt Bellens.
B-FAST bezorgde kosten die tegenstrijdig zijn. Volgens het rapport van de Inspectie ligt de verantwoordelijkheid bij het secretariaat van B-FAST.

Organisatorische problemen

B-FAST is niet in staat om de juiste cijfers op tafel te leggen. Voor Kamerlid Bellens opnieuw het bewijs dat B-FAST een organisatorische warboel is. Ze zal daarom bij de minister blijven aandringen om het Rekenhof in te zetten om duidelijkheid te scheppen. “Dat is de enige en juiste oplossing is. De hervorming is nog deze legislatuur noodzakelijk”, besluit Bellens.