13 procent minder dossiers in Vlaanderen

“In Vlaanderen waren er tijdens het voorbije gerechtelijk jaar 13 procent minder pro-Deodossiers”, zegt Uyttersprot. “In Wallonië bedraagt de daling 23 procent.” Dat doet vermoeden dat in Vlaanderen vóór de hervorming al strenger werd toegezien op de voorwaarden om een aanstelling van een pro-Deoadvocaat te krijgen.”

Het hervormde systeem telt alle bestaansmiddelen mee om na te gaan wie aanspraak maakt op pro-Deohulp en vraagt een bescheiden bijdrage van 50 euro voor de gebruikers. Het waarborgen van de kwaliteit van de bijstand en een correcte vergoeding voor de advocaten zijn ook belangrijke pijlers. Daarnaast bestaat er sinds mei 2017 ook een fonds voor juridische tweedelijnsbijstand. In de eerste vier maanden stortten gebruikers van Justitie daar al 2,5 miljoen euro in. De inkomsten uit strafzaken zijn daar nog niet eens bijgeteld.

N-VA wil nieuw systeem verder verfijnen

De N-VA ziet niettemin nog enkele werkpunten. Zo is nog onduidelijk welke vergoeding de advocaten later dit jaar uitgekeerd zullen krijgen voor de eerste dossiers onder het nieuwe systeem. Ook een automatisering van de aanvraag voor rechtshulp en een wettelijk recht op toegang tot overheidsdatabanken voor bureaus voor juridische bijstand staan op het verlanglijstje van de N-VA. “We blijven bovendien een voorstander van regelmatige evaluaties van het pro-Deosysteem en controles op de prestaties van advocaten”, besluit Kamerlid Uyttersprot.