Ook voor de buitengewone kosten die ouders moeten maken door toevallige of ongewone omstandigheden en die het normale budget voor het dagelijks onderhoud van het kind overschrijden, bestaat er nog geen eenvormig en objectief berekeningsmodel. Nochtans werd er in 2010 al een wet goedgekeurd voor de oprichting van een commissie ter objectivering van de onderhoudsbijdragen. Op de eigenlijke oprichting en samenstelling ervan was het echter nog wachten tot deze legislatuur.

Niet blijven uitstellen

Het verslag met aanbevelingen van die commissie was oorspronkelijk voorzien voor januari. Uyttersprot vindt het betreurenswaardig dat dit intussen al twee keer is uitgesteld, zodat het nu wachten is tot eind april. “Er zijn veel klachten over het niet-betalen van onderhoudsbijdragen, maar ook over de berekening ervan, die momenteel verschilt per arrondissement en per rechter”, stelt zij vast. “Een objectieve en eenvormige berekening van onderhoudsgelden is niet alleen rechtvaardiger, het geeft ook meer zekerheid aan mensen die in een scheiding zitten. Eenzelfde systeem voor iedereen maakt het ook makkelijker voor de rechters.”

“Het is eveneens hoog tijd dat er duidelijkheid komt over wat wel en wat niet onder ‘buitengewone’ kosten valt”, verklaart Uyttersprot. “Zo weten gescheiden ouders duidelijk waarmee zij rekening moeten houden en kunnen zij hierover een verdeelsleutel afspreken. Ik ben ervan overtuigd dat daardoor veel discussies te vermijden zijn.”