Tijdens de werkweek heb je grotendeels dezelfde reizigersstromen. Dan reizen mensen van en naar het werk of de school. “Maar op zaterdag en zondag verschilt niet alleen het aantal verplaatsingen”, aldus De Coninck. “Dan zie je ook andere verplaatsingspatronen.” Op zaterdag reizen mensen bijvoorbeeld naar de winkelsteden of naar hun buitenverblijf en studenten naar hun ouderlijk huis. Op zondag keren diezelfde studenten dan weer terug naar hun kot en de weekendtoeristen terug naar huis.

Aanbod op maat van reiziger

De N-VA wil dat de NMBS werk maakt van twee afzonderlijke uurregelingen op zaterdag en zondag, zoals ook de reizigersverenigingen vragen. Dat kost weinig extra moeite, maar daarmee creëer je wel een veel klantgerichter treinaanbod. “De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn heeft dat al begrepen”, merkt De Coninck op. “Haar dienstverlening maakt al langer een onderscheid tussen zaterdag en zondag.”

“Een geoptimaliseerd aanbod aan treinen op zaterdag én zondag kan meer weekendreizigers aantrekken”, besluit het Kamerlid. “Maar ook voor de toeristische gebieden zoals de Vlaamse kust biedt het voordelen.”