Wanneer er ondanks de zelfregulering aanwijzingen zijn van discriminatie, moeten die automatisch worden overgemaakt aan de sociale inspectie. De werkgever krijgt dan een termijn om te bewijzen dat hij duidelijke maatregelen heeft genomen om elke vorm van discriminatie te voorkomen. Kan hij dat niet, dan kunnen er gerichte controles komen in het kader van een gerechtelijk onderzoek.

De invoering van mystery calls is dus in flagrante tegenspraak met wat er tussen de meerderheidspartijen is afgesproken. "In de resolutie is helemaal geen sprake van de invoering van anonieme praktijktesten of zogenaamde mystery calls", stelt Kamerlid Wim Van der Donckt onomwonden. "We gaan toch geen heksenjacht ontketenen?” 

Consequent is anders

Eerder riep minister Peeters de sociale partners wel op om verder te onderhandelen na het afspringen van het sociaal overleg over de starter-jobs en de herinvoering van de proefperiode. Nu diezelfde sociale partners echter meer tijd vragen voor advies over antidiscriminatie en zelfregulering, wil Peeters zijn eigen visie doordrukken. "Dat getuigt van een weinig consequente houding", oordeelt Van der Donckt.

De N-VA wil de sociale partners alle kansen geven om sociale akkoorden over antidiscriminatie en zelfregulering af te sluiten. Als dat niet lukt, moet de politiek uiteindelijk wel haar verantwoordelijkheid nemen.