Nadat de Raad van State de federale wetswijziging, die het OCMW als rechtspersoon zou opheffen, had afgeschoten, maakte minister Homans onmiddellijk werk van een oplossing. “We hebben niet gewacht op de federale oplossing, die er wellicht toch niet zou gekomen zijn”, stelt zij.

Wat verandert er concreet?

  • De gemeenteraad wordt tegelijk OCMW-raad. Wie in 2018 verkozen wordt als gemeenteraadslid of -voorzitter, wordt dus ook OCMW-raadslid of -voorzitter.
  • Het college van burgemeester en schepenen neemt tegelijk beslissingen als vast bureau van het OCMW.
  • Een bijzonder comité voor sociale dienstverlening beslist over individuele dossiers. “Daarin kunnen ook niet-gemeenteraadsleden en externe experts zetelen”, aldus de minister. “Zo houden we privacygevoelige dossiers uit de politieke invloedsfeer.”
  • Er is maar één secretaris en één financieel beheerder meer voor OCMW en gemeente.
  • Er moet maar één meerjarenplanning meer opgemaakt worden voor OCMW en gemeente.

Tegen 2019 zullen alle 308 gemeenten en steden op deze manier functioneren. Daartoe voorziet Vlaanderen ook de nodige ondersteuning. “Mijn doelstelling is altijd geweest om de lokale besturen daadkrachtiger te maken. Bovendien komt een geïntegreerd lokaal sociaal beleid vooral ten goede aan de zwaksten in onze samenleving, wat de kern moet zijn van een daadkrachtig sociaal beleid”, besluit minister Homans.