De extra middelen komen bovenop de reguliere die al voorzien waren voor de bouw en renovatie van sociale woningen. In 2015 werd daarvoor het recordbedrag van 1,3 miljard euro uitgetrokken. Voor dit en volgend jaar bekwam minister Homans telkens 200 miljoen euro extra aan investeringsruimte.

Uitbreiding subsidies

Minister Homans breidt ook het aantal maatregelen uit waarvoor de socialehuisvestingsmaatschappijen (SHM) een subsidiebijdrage kunnen aanvragen. Zo subsidieert de Vlaamse overheid voortaan ook het plaatsen van individuele verbruiksmeters voor gas en elektriciteit. “Die zijn belangrijk om bewoners te sensibiliseren om energiezuiniger te leven”, aldus Homans. Daarnaast kunnen de SHM’s nu ook een premie ontvangen bij het uitvoeren van één maatregel, als die ertoe leidt dat het gebouw nadien voldoet aan de energie-eisen. Ten slotte wordt ook vervangingsbouw nu ondersteund. “In plaats van slechte woningen te renoveren, is het soms efficiënter om ze af te breken en te vervangen door nieuwe,”, verklaart Homans. Uiteraard kunnen de premies ook nog aangevraagd worden voor het plaatsen van hoogrendementsglas, dakisolatie, en zo meer.

“In het vorige Klimaatplan uit 2013 werd 7,8 miljoen euro voorzien voor energetische renovatie, goed voor de aanpak van zo’n 1600 sociale woningen. Met de nu voorziene 80 miljoen euro, de uitbreiding van de premiemogelijkheden en de subsidiemogelijkheid voor vervangingsbouw schakelen we een versnelling hoger. Waar we vroeger eerder ‘quick wins’ realiseerden, kunnen we nu ook zwaardere dossiers met complexe ingrepen aanpakken”, besluit minister Homans.