Wie in België op professionele wijze artistieke activiteiten wil uitoefenen, kan gebruikmaken van het zogenoemde kunstenaarsstatuut. Die specifieke regeling voor werknemers in de artistieke sector is bijzonder aantrekkelijk. De kunstenaar geniet immers van een reeks fiscale en sociale voordelen. Vooral op het vlak van werkloosheid zijn de bepalingen erg soepel. Zo moet je slechts enkele artistieke prestaties per jaar kunnen bewijzen en kan je langere tijd hetzelfde uitkeringsniveau behouden.

Uit cijfers van Kamerlid Wouter Raskin over het aantal artistieke werknemers met een werkloosheidsuitkering blijkt nu dat er opmerkelijke regionale verschillen bestaan. In de eerste negen maanden van dit jaar ontvingen in Wallonië 2182 artiesten een uitkering. Dat is bijna evenveel als in Vlaanderen (2328). Ook de jaren voordien lagen die aantallen nagenoeg gelijk. “Wat evenwel het meest opvalt, is het hoge cijfer voor Brussel”, merkt Raskin op. “Dat telt maar liefst 3391 vergoede werkloze kunstenaars. Je kan je de vraag stellen of dat allemaal echte kunstenaars zijn.”

Hervorming kunstenaarsstatuut

De huidige regering heeft alvast het voornemen geuit om het kunstenaarsstatuut te evalueren en – waar nodig – bij te sturen. “Een verdere verstrenging van de regels dringt zich op. Indien we dit niet doen, zal het systeem onder de financiële last in elkaar storten. De grootste slachtoffers zijn dan de echte kunstenaars die op een correcte manier van het statuut gebruik maken”, besluit Raskin.