De ondertekenaars van het Pietenpact, een initiatief van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, verbinden zich ertoe om Zwarte Piet enkel nog te tonen met hoogstens wat roetvegen. Voor Van Bellingen gaat dat engagement echter nog niet ver genoeg: de evolutie van de figuur van Zwarte Piet mag niet stoppen bij die Roetpiet, vindt hij. Daarom weigerde hij het voorgestelde pact ook te ondertekenen.

"Ik heb er alle begrip voor als mensen vragen stellen of zich gekwetst voelen door Zwarte Piet. Maar dan moeten we dat uitleggen”, vindt Koen Daniëls. “Dit is een Vlaamse traditie. We gaan die traditie nu toch niet gewoon overboord gooien? In Vlaanderen willen we heel veel respect en verdraagzaamheid tonen voor andere mensen. Maar het minste dat de Vlaming daarvoor terugvraagt, is een beetje respect voor onze eigen tradities.”

“In Vlaanderen presenteren Sinterklaas en Zwarte Piet zich als een duo. Het zijn twee kindvriendelijke figuren die er zijn voor álle kinderen, zonder onderscheid van rang, stand of kleur”, vervolgt Daniëls. “Hier is die traditie van Sinterklaas en Zwarte Piet geen traditie van onderdrukking of racisme. Dat heeft daar niets mee te maken.”

Daniëls vermoedt dan ook dat er een andere, politieke agenda achter de stugge houding van het Minderhedenforum zit. Een houding die ironisch genoeg een polariserend effect op de Vlaamse samenleving heeft en dus contraproductief werkt. "Het doel van het Minderhedenforum is toch verbinden en verzoenen?”, werpt hij Van Bellingen voor de voeten. “Wat u nu doet, is niet verbinden en verzoenen. Wat u nu doet, is het spel oppoken, mensen tegen elkaar opzetten en eigenlijk een snelweg voor racisme aanleggen - wat het sinterklaasfeest niet was." Om te besluiten: “Laat ons gewoon een kinderfeest een kinderfeest laten zijn, zonder dat volwassenen daar van alles aan koppelen.”