Met die brief wil Van Overtveldt naar eigen zeggen vooral de puntjes op de i zetten in de discussie over de evolutie van de overheidsinkomsten. “Daar is de voorbije weken en maanden veel over geschreven, veel over gezegd, en veel naast de kwestie gepraat ook.” Feit is volgens hem dat de cijfers inderdaad niet kloppen. “Dat zeg ik nu al twee jaar.  Net daarom heb ik wél mijn huiswerk gemaakt.”

“Ik heb aan de FOD Financiën gevraagd om eens te analyseren hoe het komt dat die prognoses steeds te hoog zijn in functie van wat later gerealiseerd wordt”, vertelt Van Overtveldt. Het resultaat is een nota waarin zijn administratie erkent dat de huidige rekenmodellen niet optimaal zijn en voorstelt om van bij het begin een veiligheidsmarge in acht te nemen.

“Ik ben ervan overtuigd dat iedereen belang erbij heeft dat we realistische begrotingen maken met realistische cijfers. Da’s het pleidooi van de FOD Financiën, waar ik mij bij aansluit en dat ik ook zo neerleg op de regeringstafel”, besluit Van Overtveldt.

Bekijk op deredactie.be* het volledige interview met Johan Van Overtveldt. (07:10)
 

*Door veranderingen aan de website van de VRT is dit mediaoptreden niet langer te bekijken.​