De volgende weken, maanden en jaren krijgen militairen er inderdaad collega’s bij. En Defensie investeert net in die zaken waar de militairen het meeste belang aan hechten, van hun persoonlijke uitrusting tot bijvoorbeeld goede sanitaire voorzieningen.

Een duidelijke visie voor een beter leger

Steven Vandeput wijst er bovendien op dat hij een duidelijke toekomstvisie heeft voor de strijdkrachten: “We gaan naar een kleiner leger, maar eentje dat beter is uitgerust en dat focust op de kerntaken. En tot 2020 wordt geen enkele kazerne gesloten. We doen er alles aan om de militairen het materieel te geven waar ze recht op hebben. Opdat zij de operaties kunnen uitvoeren die de veiligheid van burgers in binnen- en buitenland garanderen.”

Waardering voor militaire inzet

Hoewel dit actieplan al uit de startblokken is geschoten, neemt de minister de bezorgdheden van de militairen mee om hen al op korte termijn het gevoel te geven dat hun inzet wel degelijk gewaardeerd wordt. “Volgend jaar willen we 1.570 nieuwe mensen rekruteren”, besluit Vandeput. “Maar dat lukt alleen als we hen ervan overtuigen dat Defensie een goede werkgever is, die avontuur biedt, prima betaalt en goed met de mensen omgaat.”