Vijftien jaar geleden werd op federaal niveau beslist om het aantal artsen te beperken. Het teveel aan artsen kostte de gezondheidszorg een pak geld. Bovendien kon een groot aantal artsen niet rondkomen wegens te weinig patiënten. En ook de kwaliteit van de opleiding had erg te lijden onder het hoge aantal studenten. Vlaanderen voerde toen meteen een ingangsexamen in. Aan Waalse kant gebeurde er niets.

Duizenden Vlaamse studenten konden de afgelopen jaren niet aan de opleiding beginnen omdat ze niet geslaagd waren voor het ingangsexamen. Aan Waalse kant werden de RIZIV-nummers uit de toekomst opgebruikt om het overtal te compenseren via de zogenoemde ‘lissage’. Het gevolg is dat er in Wallonië elk jaar een overtal aan artsen blijft afstuderen en de opleidingen in kwaliteit inboeten wegens overvolle aula’s.

Geen generaal pardon

"De Waalse universiteiten en studenten geven al langer aan dat ook zij voorstander zijn van een ingangsexamen", weet Van Peel. "Maar Marcourt blijft hardnekkig weigeren. Dit is niet meer dan politieke koppigheid, waarbij je de situatie uit de hand laat lopen in de hoop dat er op het einde van de rit toch weer toegegeven zal worden op federaal niveau. Maar niet met ons! Het kan niet zijn dat de Waalse Gemeenschap op de kap van onze Vlaamse studenten en op de kap van de gezondheidszorg opnieuw een generaal pardon krijgt", besluit Van Peel.

Meer details over dit dossier vind je in dit opiniestuk van Valerie Van Peel en Louis Ide, gezondheidsspecialist van de N-VA.