De Europese Commissie trekt in een eerste fase 120 miljoen euro uit om tot 8.000 steden en gemeenten uit te rusten met gratis wifi in bibliotheken, parken en op het openbaar vervoer. “Maar analyseren waar dat geld het best geïnvesteerd wordt en wat de precieze impact ervan is, deed Europa niet. Daardoor valt het moeilijk te voorspellen wie exact de gratis wifi zal krijgen. Zeker is wel dat het geld zal gaan naar gemeenten in EU-lidstaten die niet investeren in internet. Zo worden goede leerlingen gestraft”, betreurt Van Bossuyt. “En zeker is ook dat de belastingbetaler opnieuw opdraait voor zotte kosten.

Financiële kater

Overigens dreigen de gemeenten die de gratis wifi-installatie krijgen, met een financiële kater achter te blijven. “Zij moeten zelf de abonnementen betalen, terwijl het Parlement gebruiksbeperkingen verbiedt, zowel op het vlak van verbruik als inhoud”, legt Van Bossuyt uit. “Zo zal men met behulp van Europees belastinggeld urenlang films kunnen downloaden of naar pornografische websites surfen. Onverantwoord.”

Van Bossuyt roept de Europese Commissie op om alsnog te investeren in infrastructuur waarvan de hele Europese economie geniet, in plaats van gratis wifi in afgelegen Roemeense bergdorpen: “Als Europa de digitale economie écht wil uitbouwen, moet het in supersnel internet en 5G investeren, niet in een zoveelste promocampagne”, besluit het Europarlementslid.