infografiek: doorbraken in Asiel & Migratie

Vandaag zijn de regels voor gezinshereniging strenger voor EU-onderdanen dan voor vreemdelingen uit zogeheten derde landen. Die kunnen na drie jaar al een verblijfsvergunning van onbeperkte duur krijgen, als ze voldoen aan een aantal voorwaarden inzake inkomen, huisvesting en duurzame relatie. Onderdanen van de Europese Unie moeten vijf jaar op zo’n vergunning wachten, wat volgens het Grondwettelijk Hof discriminerend is. Daarom trekt de regering die periode nu voor iedereen op tot vijf jaar.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken noemt die langere controleperiode van groot belang in de strijd tegen schijnhuwelijken en -partnerschap, aangezien daarbij ook gekeken wordt naar het bestaan van een effectieve huwelijks- of familieband. “De ervaring leert dat mensen soms zeer ver gaan in het arrangeren en pretenderen van een huwelijk om een verblijfsvergunning te bemachtigen. Bij schijnhuwelijk en schijnpartnerschap wordt de amoureuze fictie doorgaans volgehouden tot de controleperiode van drie jaar afgelopen is. Door die periode uit te breiden tot vijf jaar maken we deze vorm van migratiefraude veel ingrijpender voor de betrokkenen, en daardoor minder aantrekkelijk."

Einde aan verjaring

Een andere belangrijke maatregel is de afschaffing van de verjaring na tien jaar bij migratiefraude. "Het intrekken van een frauduleus bekomen verblijfsrecht kon in sommige gevallen slechts in de eerste tien jaar na de uitreiking daarvan. Daar komt nu een einde aan. Via een algemene fraudebepaling wordt het nu mogelijk om migratiefraude permanent te sanctioneren met een verlies van het verblijfsrecht”, aldus Francken.

Het ontwerp zorgt ook voor een juridisch kader voor het fouilleren van asielzoekers in gesloten centra. Vandaag kunnen die enkel gefouilleerd worden bij hun aankomst of bijvoorbeeld bij een terugkeer van de ambassade, maar niet tijdens hun verblijf in het centrum. Het juridisch kader komt er ook op vraag van de vakbonden, omwille van de veiligheid van het personeel van de gesloten centra.