“De financiering van de erkende godsdiensten, de katholieke in eerste instantie, is in ons land echter de vrucht van een delicaat historisch compromis in de verhouding tussen kerk en staat”, verklaart De Wever. “Het heeft ook niets te maken met de actuele en acutere problemen inzake buitenlandse inmenging enerzijds en risico op radicalisering anderzijds.”

Geen import van buitenlandse conflicten

Volgens Rutten komen alle Turkse Diyanet-moskeeën in aanmerking komen om hun erkenning te verliezen, aangezien ze in Vlaanderen aan politiek doen. Die stelling kan De Wever dan weer volledig onderschrijven: “Ze is ook in overeenstemming met het beleid dat minister Homans voert. Het importeren van buitenlandse conflicten via moskeeën, waarbij men zou aanzetten om burgers van Turkse origine te viseren en zelfs aan te vallen, kunnen wij niet aanvaarden. We moeten de vraag stellen of subsidiëring door Vlaanderen van een door het Erdogan-regime bestuurde instelling nog wel kan. Ik vind dat zeer twijfelachtig.”

Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans, die als minister van Binnenlands Bestuur ook bevoegd is voor de erkenning van moskeeën, heeft ondertussen het onderzoek naar alle erkende Diyanet-moskeeën opgestart.