“Juncker bewierookt wel de ECB, maar zwijgt volledig over het feit dat de spaarder daardoor in zijn portefeuille wordt getroffen”, stelt Anneleen Van Bossuyt. “Zo zullen we de burger nooit overtuigen van de voordelen van Europese samenwerking.”

Haar collega Sander Loones merkt ook dat de Europese Unie niet goed in haar vel zit: “De Commissievoorzitter trekt de kaart van de Zuid-Europese lidstaten en kiest voor meer transfers, meer onverantwoordelijkheid en meer Europese bemoeizucht. Om daartegen een dam te kunnen opwerpen, zullen wij onze bondgenoten in het Noorden moeten zoeken.”

Waar is groene stempel?

Mark Demesmaeker viel het dan weer op dat er een duidelijke groene stempel ontbrak in Junckers speech: “Europa kan nochtans op het vlak van het milieu en de volksgezondheid een duidelijke meerwaarde betekenen. Vandaag sterven 400.000 mensen per jaar aan de gevolgen van luchtvervuiling. Dat cijfer moet drastisch omlaag. Ook de Europese natuurregels moeten beter gehandhaafd worden.”

Waar is asielplafond?

Helga Stevens verwelkomt ten slotte het stevigere veiligheidsbeleid, met onder meer een Europese grens- en kustwacht. Ze wacht wel nog steeds op een maximumlimiet voor asielzoekers die naar Europa kunnen komen: “We moeten zoveel mogelijk mensen een hoopvol toekomstperspectief bieden in de eigen regio. Maar het draagvlak voor migratie bij de Europese burger kunnen we enkel versterken door een duidelijk plafond voorop te stellen.”