“Op dit moment keert slechts ongeveer dertig procent van de economische migranten en uitgeprocedeerde asielzoekers effectief terug naar hun land van herkomst”, stelt Stevens vast. “Dat percentage moet drastisch omhoog om het draagvlak te versterken voor vluchtelingen die wél recht hebben op onze bescherming.”

Terugnameakkoorden

De ECR-fractie, waar de N-VA deel van uitmaakt, speelde een leidende rol in de onderhandelingen rond dit dossier. Het nieuwe terugkeerdocument bewijst volgens Stevens dat Europa stilaan de N-VA-visie deelt dat er bovenal nood is aan een steviger grenzenbeleid, gekoppeld aan een focus op terugkeer en een efficiënter veiligheidsbeleid.

Het vorige document dateerde reeds uit 1994 en kon makkelijk worden gekopieerd. “Veel landen van herkomst accepteerden het daarom niet. Dit nieuwe document valt veel moeilijker na te maken”, verklaart Stevens. “Nu wordt het gebruik ervan een centraal punt in de terugnameakkoorden tussen de EU en de migratielanden.”

Geen wondermiddel

Stevens waarschuwt wel dat dit terugkeerdocument geen wondermiddel is om de asielinstroom naar Europa te verminderen: “Europa moet blijven inzetten op het pushbackbeleid, investeren in de herkomstlanden én een maximumlimiet instellen voor het aantal asielzoekers dat naar Europa kan komen. Maar dit nieuwe Europese terugkeerdocument zal het administratieve terugkeerproces van afgewezen asielzoekers alleszins vergemakkelijken”, besluit zij.