Het rapport legt de focus op een versneld hervestigingsbeleid in Europa, met makkelijkere gezinshereniging. “Nu vinden ook wij dat asielaanvragen sneller behandeld moeten worden. Maar wij verzetten ons wel met klem tegen een soepeler systeem van gezinshereniging”, benadrukt Stevens. “Zo stelt het rapport voor om asielzoekers die nog maar claimen dat ze familie hebben in België, meteen al over te brengen, in afwachting van een mogelijke erkenning. Maar indien die bewering later fout blijkt, kunnen wij die asielzoekers wellicht zelfs niet terugsturen. Want de opvang in vele Europese lidstaten is volgens Europese rechtspraak te penibel om die zogenoemde Dublin-transfer toe te laten. Een onverantwoord voorstel dus.”

“Zonder een plafond voor asielzoekers creëer je bovendien geen draagvlak in de verschillende Europese lidstaten en bij hun bevolkingen”, herhaalt Stevens. “En dat is noodzakelijk om een beperkt aantal asielzoekers te kunnen herverdelen en op een degelijke manier op te vangen.” Om dat onmisbare draagvlak voor migratie te versterken, vraagt Stevens ook dat de EU de blokkeringen opheft die de inburgering en activering van vluchtelingen bemoeilijken.

Verantwoordelijkheid opnemen

Het rapport stelt ook duidelijk dat álle lidstaten hun asielverantwoordelijkheid moeten opnemen. “Zo zal de rest van Europa tijdelijk geen asielzoekers meer opnemen uit landen zoals Italië en Griekenland, als die hun buitengrenzen niet effectief bewaken. Anderzijds zouden lidstaten uit bijvoorbeeld Oost-Europa een sanctie kunnen krijgen, als zij hun herverdelingsplicht niet nakomen. Dit asielsysteem heeft enkel kans op slagen als iedereen eraan meewerkt”, besluit Stevens.