Europa wil met WiFi4EU internetverbindingen brengen naar plaatsen waar die nog niet aanwezig zijn. Maar Van Bossuyt heeft vragen bij de effectiviteit daarvan: “De traditionele fracties in het Europees Parlement stellen het voor alsof Europa plots volledige steden gratis wifi zal schenken. Maar daarvoor is het budget natuurlijk veel te beperkt. Europa moet daarentegen inzetten op 5G-verbindingen en supersnel internet: écht noodzakelijke investeringen, als binnenkort al onze toestellen en wagens met het internet verbonden worden.”

Ondoordacht beleid

De Commissie wil hiermee ook oudere mensen en toeristen bereiken. Maar volgens Van Bossuyt zullen die twee groepen veelal geen gebruik maken van deze gratis wifi: “Oudere mensen die al minder mobiel zijn, gaan zich niet plots ook nog eens verplaatsen om te kunnen surfen. Bovendien moeten ze dan ook beschikken over een mobiel apparaat en daar wringt het schoentje vaak. Maar ook toeristen hebben sinds het wegvallen van de roamingkosten veel minder nood aan gratis wifi.”

Slecht presterende regio’s beloond

“Europa geeft enkel subsidies aan gemeenten die nog geen gratis hotspots hebben”, stelt Van Bossuyt bovendien vast. “Vlaamse steden en gemeenten die al kosteloos internet aanbieden, vallen uit de boot. Het ziet er dus naar uit dat dit een zoveelste transfer wordt naar slecht presterende regio’s.”